De la începutul anilor 1900, aproape fiecare oraș important din țară avea un campionat propriu. Primul Campionat național masculin „al României Mari” a fost organizat în perioada decembrie 1926 – ianuarie 1927, la Sibiu. Competiția a fost câștigată de Alexandru Tyroler, urmat de Zeno Proca și Ioan Balogh.
A doua ediție a CN a avut loc în perioada august-septembrie 1927, la București. Numărul participanților a fost mult mai mare, comparativ cu primul campionat, la care participaseră numai opt șahiști. Concurenții au fost distribuiți în patru grupe de câte șapte, primii trei din fiecare grupă calificându-se în faza finală. Campion a fost, din nou, Alexandru Tyroler (care avea să câștige și a treia ediție).
Făcând un salt în timp până în prezent, trebuie să spunem că Superliga de Șah (cum se numește acum Campionatul Național) se desfășoară în acest an la Oradea, în perioada 21-30 septembrie. În secțiunea masculină (ediția a 86-a) s-au înscris 10 echipe, care au jucat fiecare cu fiecare: CSU Târgoviște, CSU ASE București Superbet, CS Studențesc Medicina Timișoara, Verdi.ro Șah Club Oltenia Craiova, ACS Smart Galați, CS Politehnica Iași-CSM Iași 2020, Clubul de Șah al Municipiului Baia Mare, ACS Șah Club Vados Arad, CS Universitatea de Vest Timișoara și CS Victoria-Sparta Techirghiol.
„Este cea mai valoroasă ediție din ultimii ani, în care cinci sau chiar șase formații vor lupta pentru un loc cât mai bun pe podium. Trei dintre ele, ASE București, Vados Arad și CS Politehnica Iași-CSM Iași 2020, sunt considerate principalele favorite la cucerirea titlului de campioană națională, dar formațiile timișorene Medicina, respectiv Universitatea de Vest, precum și Baia Mare pot oricând furniza surpriza. În aceste condiții, va conta fiecare jumătate de punct câștigată”, declara Vasile Manole, directorul CS Politehnica Iași.
Marele maestru Bogdan Deac (20 de ani) de la Politehnica Iași este șahistul cu cel mai mare coeficient ELO din competiția de la Oradea, cu 2710 puncte.
În secțiunea rezervată fetelor, a 75-a ediție a campionatului (21-30 septembrie), s-au înscris șapte echipe: ACS Arnia IT, CS Studențesc Medicina Timișoara, CSM București, CSM Iași 2020, CSM Sighetu Marmației, CSU ASE București Superbet, CSU UVT Timișoara.
La competiția transmisă în direct pe YouTube, Facebook și Twitch participă jucători români consacrați (Constantin Lupescu, Mircea Pârligras, David Gavrilescu, Costin Miron, Dieter Nisipeanu, Irina Bulmaga, Mihaela Sandu, Luminița Cosma, Miruna Lehaci sau Alessia Ciolacu), precum și șahiști din Franța, Georgia, Ungaria, Israel, Kazahstan, Turcia și Ucraina.
Ediția 2021 a fost câștigată de echipa ACS Șah Club Vados Arad, podiumul fiind completat de CS Politehnica Iași și de CS Studențesc Medicina Timișoara. În competiția feminină s-a impus CSU ASE București, urmată de ACS Arnia ChessIT și de CS Studențesc Medicina Timișoara.
În Superliga masculină 2020 s-a impus CS Studențesc Medicina Timișoara, iar ACS Șah Club Vados Arad s-a clasat pe locul secund, CSC Ghiroda și Giarmata Vii terminând pe locul 3. Podiumul competiției feminine a avut următoarea configurație aum doi ani: 1. CS Studențesc Medicina Timișoara; 2. CSM Iași 2020; 3. ACS Arnia Chessit.
Există câteva cluburi puternice, care își propun an de an să câștige titlul, dar și lupta pentru evitarea retrogradării este la fel de palpitantă.